Google Stadia efter ett år.
Google lanserade Google Stadia i November 2019 och det är en streaming tjänst som låter användaren spela högkvalitativa videospel på mobil, surfplatta, dator eller TV. Tjänsten som startades upp för mer än tolv månader sedan har vad det verkar inte nått ut till så många svenskar. Nästan ingen som jag nämner Stadia för verkar veta vad det är för någonting och det tyder på att Google inte har lyckats med marknadsföringen av Stadia.
Google Stadia är namnet på både spelströmningstjänsten från Google och namnet på nätbutiken där man köper spel från. Allt du köper är ditt att behålla, men du kommer troligen att betala fullt pris för alla spel du hittar i Stadia-butiken. Det bör påpekas att det finns en del gratis spel man kan spela också men majoriteten av spelen måste man köpa.
Den stora fördelen med en prenumeration hos Stadia är att man inte behöver investera i någon dyr spelkonsol eller dator utan man klara sig med en grundläggande utrustning.
Spelen tar inte heller upp något utrymme då spelet rent tekniskt inte finns hemma hos spelaren. Spelet ligger på Googles servrar och sänds till den skärm man råkar använda för tillfället.
Man kan spela via en mobiltelefon, surfplatta, enklare dator eller på TV med en Chromecast inkopplad.
Utöver det har Stadia en inbyggd funktion för livestreaming på YouTube Gaming.
Sedan lanseringen har Google lagt till nära 100 nya speltitlar i sitt utbud vilket är positivt.
Butiken har ett bredare urval av spel och Stadia Pro, dess prenumerationsbaserade erbjudande har också ett bättre sortiment av gratis spel. Stadias spelval blir åtminstone långsamt bättre. Butiken erbjuder nu mer än 100 titlar som inkluderar Division 2, Doom Eternal, Assasins Creed Valhalla, Cyberpunk 77, Metro 2033 Redux, Ghost Recon Breakpoint och många fler.
De grundläggande fördelarna och nackdelarna med streaming tjänsten är inte annorlunda jämfört med när tjänsten lanserades. Funktionen är helt digital, så det finns inga fysiska skivor som behöver förvaras någonstans. Det är bra om du inte har mycket utrymme i ditt hem. Nackdelen är naturligtvis att du faktiskt aldrig äger någonting. Om Stadia stänger ner tjänsten riskerar man att alla spel man har köpt försvinner. Fördelen är att man inte har något att ladda ner eller uppdatera mer än Stadia appen då och man behöver inte fundera på om datorn är tillräckligt kraftfull.
Om man har data begränsningar i sitt WiFi abonnemang, ett långsamt internet eller ett internet med dålig täckning där man bor fungerar inte Stadia optimalt vilket är en stor nackdel.
En internetanslutningshastighet på 10 megabit per sekund är den lägsta rekommenderade för att använda Stadia men en högre hastighet än så är förstås att föredra. Att spela på den lägsta rekommenderade internetanslutnings hastigheten ger naturligtvis inte den bästa upplevelsen av ett spel.
Det är verkligen lätt att glömma att du streamar spel som ligger i molnet särskilt när du spelar på en TV med Chromecast Ultra,
På grund av att det spel man spelar sänds från servern där spelet ligger till din skärm så uppstår en minimal eftersläpning som knappt märks även om den finns där vilket kan vara en mindre nackdel för den mer professionella spelaren.
En prenumeration kostar 99 kronor i månaden men det ger prenumereranten endast fri tillgång till gratis spelen och möjligheten att köpa och spela de spel som finns i spelbutiken.
Om man vill ha möjligheten att spela på sin TV kan man köpa till Stadia Premiere Edition för 1100 kronor och då får man en speciell trådlös handkontroll samt en Chromecast.Ultra.
De stora förbättringarna sedan starten 2019 är att spelutbudet har ökat rejält, att man nu lätt kan streama sitt spelande direkt till YouTube och att de olika plattformar man kan spela på nu är mer likvärdiga när det gäller upplevelsen.
Vill du använda Stadia med din smartphone behöver du först kolla upp ifall din smartphone är kompatibel med Stadia.
Google tillåter nämligen inte Stadia på alla Android mobiler. Vilket är märkligt eftersom det borde fungera så länge du har en bra Wi-Fi-anslutning.
Kommentarer
Skicka en kommentar