Hur väljer man sin mobiltelefon?

När det har förflutit några år,  din nuvarande mobiltelefon börjar arbeta olidligt långsamt och batteriet töms fort börjar det bli dags att välja en ny smartphone.
I en sådan situation är det inte så enkelt som att bara surfa in på din telefonoperatörs hemsida, någon nätbutik eller en fysisk butik och välja en mobiltelefon mer eller mindre på impuls. Det krävs lite mer förarbete än så innan man är i det läget. 
Att chansa när det gäller något som man ska använda dagligen i flera år är bara dumt.
Åtminstone jag själv vill ju ha bästa möjliga mobiltelefon inom min budget och jag vill undvika att beställa något som inte passar med hur jag använder mig av min mobil.
Alla smartphones är absolut inte skapade exakt lika. Det finns mycket som skiljer olika mobiltelefoner åt när det gäller designen, prestanda och funktioner. Till att börja med existerar det olika kategorier av mobiltelefoner. Allt från lågbudgetmobiler till toppmobiler med den mest påkostade designen och de mest kraftfulla processorererna.
Man kan göra en jämförelse med till exempel bilar. Kia Picanto och Porsche Taycan är båda bilar men de ligger inte på samma nivå direkt när det gäller designen, den övergripande kvaliteten eller den typ av komponenter man får. Det förhåller sig på samma sätt även när det gäller mobiltelefoner.

Börja med att fundera igenom vad du egentligen behöver av din mobiltelefon. Tar du ofta bilder med din mobiltelefons kameror? Spelar du mobilspel eller använder du bara din smartphone för att ringa samtal? Ifall du behöver den bästa kamerakvaliteten och du spelar tekniskt krävande spel som till exempel Fortnite bör du leta din nästa smartphone bland flaggskepps mobilerna.
Om du endast ringer samtal, surfar på nätet och skickar sms duger en budgetmobil utmärkt.
När du har kommit fram till inom vilken kategori av mobiltelefoner du ska leta efter din nya mobil väljer du ut ett antal mobiler som du kan tänka dig och jämför prestanda och kostnad. Läs recensioner för att veta vad tekniska journalister tycker om de telefoner du funderar på. 
När du har beslutat vilken mobil du tänker beställa och du inte tänker beställa den via ditt abonnemang blir det nu dags att jämföra priser för att få telefonen för ett så lågt pris som möjligt. Här finns hundralappar, ibland någon tusenlapp att tjäna bara genom att kolla upp alternativen innan en beställning.
Tänk på att många modeller ofta finns i flera olika varianter där specifikationera i princip är de samma men där det inbyggda minnet kan variera i storlek. De modeller med mer internminne kostar alltid lite mer.
När man beställer sin mobiltelefon via sitt befintliga abonnemang får man gilla läget när det gäller din mobiloperatörs prissättning och utbudet av telefoner blir inte lika stort men fördelen är att man betalar av kostnaden för mobiltelefonen som ett påslag på abonnemanget. 
Att så pass många personer handlar sin nästa mobiltelefon utan att först läsa specifikationer och recensioner är för mig otroligt märkligt. Hur vet man då ifall man får något bra?
Risken finns ju att man får hem något som reagerar långsamt, laggar och är allmänt irriterande att använda. Kanske man får leva med att ständigt ladda mobilens batteri på grund av att man valt en mobiltelefon med ett för litet batteri. Att fatta ett sådant beslut baserat på design och möjligen pris utan att kolla upp några som helst andra faktorer är bara rent idiotiskt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.