Samsung Galaxy A42

Uppföljaren till Samsung Galaxy A41 har blivit större och den kommer med både en större mängd inbyggt minne och ett mycket större batteri. Samsung Galaxy A42 är en budgetmobil i övre mellansegmentet vilken både är en uppgradering och en nedgradering.
Den har även 5G stöd och är därmed framtids säkrad men det är bra att veta att 5G nätet lângt ifrån är färdig uppbyggt. 
Samsung Galaxy A42 har en större display men displayens upplösning är trist nog väldigt låg. Displayen är platt, långsidorna böjer sig med andra ord inte över kanterna och ramarna runt displayen är relativt tunna men långt ifrån lika extremt tunna som hos flaggskepps mobilerna. Kanterna runt telefonen och baksidan är helt konstruerade av plast.
Bakstycket har en unik design genom att den består av fyra olika färgnyanser uppdelade i sektioner med mörkare färger i toppdelen och ljusare färger ner mot botten.
Det är trevligt att Samsung testar något nytt rent designmässigt men designen tilltalar inte mig personligen men design handlar helt och hållet om smak så uppfattningen om vad som är fint eller fult varierar från person till person.
Den fyrkantiga kameramodulen sticker ut en aning från chassit, men inte så mycket att mobilen vobblar när den ligger på en plan yta.
Denna smartphone saknar stereo högtalare och har endast en ensam högtalare som sitter i mobilens underkant. Den blir därmed lätt att täcka bövet med fingrarna när man använder mobiltelefonen i landskapsläge.
Fingeravtrycksläsaren sitter under displayens yta.

Displayen är av typen AMOLED och är på 6,6 tum med bildförhållandet 20:9 och med 720×1600 pixlar. Pixeltätheten landar därför på 266 ppi (pixlar per tum). Jag brukar rekommendera en pixeltäthet på minst 300 ppi för att få en tillräckligt skarp och tydlig display.
Det är nedslående att Samsung Galaxy A42 har en display med en lägre skärmupplösning och skärpet vilket är en nedgradering jämfört med de tidigare modellerna i samma serie av mobiltelefoner.vEn stor display förlorar en hel del av vitsen när skärpan är så låg. Anledningen till att ha en stor display är naturligtvis att man tydligt ska se vad som visas på displayen och att titta på streamad film eller spela mobilspel blir inte alls lika njutningsfullt.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 750 processor på 2,2 GHz och basmodellen har ett RAM minne på 4 GB samt ett internminne på 128 GB vilket är hyfsat bra. Sedan existerar även bättre varianter av denna smartphone med ett RAM minne på 6 GB men samma mängd inbyggt minne.
Den främre kameralinsen är på 20 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser i kameramodulen.
Huvudkameran är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 5 Megapixlar och en djupsensor på 5 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. Kamerakvaliteten är godkänd men inte mycket mer än så.
Operativsystemet är Android 10 men med Samsungs egna skinn som ett lager över sig så det är inte ett rent operativsystem vilket jag föredrar.
Samsung Galaxy A42 har ett massivt 5000 mAh batteri som vid lättare användning kan pressas att klara av två dagar på en laddning.
Det är få andra mobiltelefoner inom samma kategori som har så bra batteritid och det är en av de stora fördelarna med Samsung Galaxy A42.
Att spela och titta på Netflix fungerar hjälpligt på mobilen, men jag den ensamma högtalaren längst ner på telefonen kan leda till problem..När man spelar mobilspel eller tittar på YouTube är det bra att använda hörlurar för att komma runt problemet med att man kan råka täcka högtalaren med fingrarna.
Samsung Galaxy A42 5G är en duglig smartphone för dem som letar efter en okej mobiltelefon i övre mellansegmentet. Dess prestanda är inte på flaggskeppsnivå, men den hanterar spel och dagliga uppgifter tillräckligt bra för dem som inte är hardcore användare som jag själv.
En Samsung Galaxy A42 kostar 3790 kronor och det priset gäller basmodellen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.