Handla inte på impuls.

Vi har nog de flesta av oss handlat något som man senare ångrar att man har köpt. Det leder till irritation och obehagliga känslor när man upptäcker sitt felköp.
Impulsköp är mer bekymmersamt när det gäller dyrare produkter som till exempel mobiltelefoner. Min uppfattning är att det finns en otroligt stor mängd personer där ute som inte alls läser på och tar reda på fakta om den mobil de bestämmer sig för att beställa. Att det är mest slumpen som avgör vilken smartphone det blir. Vissa tittar endast på pris, märke och design och kollar inte ens upp specifikationerna innan en beställning görs. 
De flesta nylanserade mobiltelefonerna minskar i pris relativt kort tid efter lanseringen när konkurrenterna har lanserat nyare modeller och intresset minskar. Dessutom finns det många exempel på mobiltelefoner som har haft tekniska problem vilka från början inte var kända. Av den anledningen kan det löna sig att avvakta ett tag.
Många av oss kommer nog ihåg katastrof mobilen Samsung Galaxy Note 7 som återkallades efter att ett tillverkningsfel i modellen ledde till att många exemplar började att brinna.

De personer som var snabba med att beställa ett exemplar direkt efter lanseringen lär ha ångrat sin beställning ganska kvickt efter att problemen blev kända. 
Jag har på senare tid läst i sociala medier om personer som har beställt en Huawei P40 Pro utan att vara medvetna om att den telefonen saknar tillgång till Googles tjänster och applikationer. De har helt oförklarligt missat det faktum att Huawei har svartlistats. Något som har rapporterats flitigt i media i över ett år nu.
Även ifall den mobiltelefon man har beställt på impuls inte har några tekniska problem är det problematiskt att chansa när man behöver en ny smartphone.
En uppenbar risk är att man råkar få tag på en mobiltelefon vars prestanda inte alls räcker för ens sätt att använda sin mobiltelefon.
Alla smartphones är inte likadana invändigt, det finns flera olika kategorier av mobiltelefoner och komponenterna som sitter i telefonerna varierar beroende på inom vilken kategori mobilen hamnar.
Ofta finns det smartphone som har ungefär samma prislapp men där skillnaden när det gäller specifikationera är relativt stora. Man kan alltså inte bara titta på kostnaden och förvänta sig att få en likvärdig upplevelse baserat på priset.
Man behöver jämföra specifikationer och läsa recensioner av de mobiler man kan tänka sig innan man fattar ett slutgiltigt beslut.
Jag har till exempel äldre släktingar som har beställt nya mobiltelefoner och bara tittat på design och pris. Bara för att en kort tids användning upplevs att det nästan inte finns något utrymme kvar i telefonen. De har med andra ord helt enkelt köpt en mobiltelefon med ett för litet internminne. 
Ofta finns det flera olika varianter av exakt samma modell där enda skillnaden är hur mycket inbyggt minne mobilerna har och kollar man bara på priset och beställer den billigare är risken stor att man har beställt den med mindre inbyggt minne. 
Sedan har vi också det där med processorer att tänka på vilket naturligtvis är en viktig detalj att ha koll på innan man beställer sin nya smartphone. Om man ofta spelar mobilspel på sin mobiltelefon behöver man en mobil med en hyfsat kraftfull processor. Det existerar mobiler med extremt svaga processorer som knappt klarar av någon uppgift alls och det existerar superkraftfulla topp processorer som klarar precis allt utan några som helst problem. 
Batteristorleken är viktig eftersom man ju inte direkt vill vara tvungen att ladda sin mobiltelefon ofta under dagen. Att skaffa en telefon med ett litet batteri leder snabbt till irritation och dessutom leder täta laddningar till en förkortad livslängd för batteriet.
Displayens kvalitet med skärpa, färgåtergivning, storlek och så vidare är ytterligare en aspekt att fundera igenom.
Att så många personer i världen inte förstår hur viktigt det är att inte impulshandla mobiltelefoner är för mig obegripligt. Hur kan man tycka att det är en bra idé att chansa när det gäller en produkt som kostar flera tusenlappar och som man ska använda i flera år? 
Är det så att man inte har fattat att det finns olika kategorier av mobiltelefoner? 
För mig är det viktigt att ha den bästa möjliga mobiltelefon inom min budget. Om jag till exempel har runt femtusen att spendera på en ny mobiltelefon så satsar jag på att hitta bästa möjliga mobiltelefon inom den prisklassen. 
Det är på tiden att fler får upp ögonen för hur viktigt det är att inte köpa grisen i säcken.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.