Honor 10X Lite

Honor 10X Lite är en budgetmobil i mellansegmentet som lanserades i Oktober 2020 och är en uppgradering av Honor 9X Lite.
Mobiltelefonen har i vanlig ordning en stor display med ganska tunna ramar och den känns välkonstruerad med en baksida av plast som lätt kan misstas vara av glas. Även de avrundade kanterna runt telefonen är av plast.
I mitten av den stora displayens överkant sitter ett runt hål för selfie kameran och på baksidan i en rektangulär kameramodul sitter ytterligare fyra kameralinser.
Rent designmässigt skulle man inte tro att Honor 10X är en billig budgetmobil i mellansegmentet eftersom den är robust, relativt stor och tung. Det är ingenting unikt med den här mobilens utseende utan den ser ut som många andra mobiltelefoner där ute men letar man efter en ny smartphone bland alla andra kategorier än toppmobilerna får man sällan något unikt.
Mobiltelefonen har en fingeravtrycksläsare vilken är placerad på höger långsida av mobilen i Powerknappen.
En USB typ C port och ett hörlursuttag finns längst ner på mobiltelefonens underkant och precis bredvid sitter en nedåtriktad högtalare. Högtalarens placering medför att det finns en risk att oavsiktligt täcka över den med fingrarna när man använder mobiltelefonen i landskapsläge. Till exempel när man tittar på streamad film eller spelar mobilspel.

Displayen är en LCD display på 6,7 tum med
bildförhållandet 20:9 och displayen har 1080×2400 pixlar samt en pixeltäthet på 395 ppi (pixlar per tum). Skärpan är därmed bra.
Svärtan och därmed kontrasterna ligger inom det godkända trots att färgerna inte är de starkaste.
Processorn är en åttakärnig HiSilicon Kirin 710A processor på 2 GHz. RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på hela 128 GB.
När det gäller allmän prestanda visar det sig att telefonen fungerar utmärkt utan några problem. Att öppna applikationer gâr smidigt och att spela mobilspel fungerar hjälpligt också när man spelar mer tekniskt krävande mobilspel. Detta är dock ingen flaggskepps mobil så förvänta dig inte topp prestanda.
Den främre kameralinsen är på endast 8 Megapixlar(vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Sammantaget är det tydligt att kamerorna är utformade för att ta enklare ögonblicksbilder att ladda upp på sociala medier. Man bör inte studera bilderna i detalj för då märker man felaktigheter i skärpa och kontrast. 
Batteriet är på 5000 mAh och är alltså ofta större än de som sitter i de närmaste konkurrenterna. Detta är en av fördelarna med Honor 10X Lite. Batteriet har också stöd för snabbladdning på 22,5W och kombinationen av ett stort batteri och snabbladdning är en praktisk kombination väl värd att hålla koll på när man letar efter en ny smartphone.
Operativsystemet är Android men det är den så kallade öppna open source versionen och inte den licensierade versionen som de flesta andra mobiltillverkare använder i sina mobiltelefoner. Vi känner nog alla till vid det här laget varför Honor har valt att använda den versionen istället.
Det största problemet med Honor 10X Lite och med alla nuvarande Huawei / Honor smartphones är bristen på tillgång till den officiella versionen av operativsystemet Android och dess Google Mobile Services (GMS). Därmed förlorar man enkel åtkomst av Gmail, Google Drive, Chrome och viktigast av allt Google Play. Huaweis alternativa lösning Huawei Mobile Services (HMS), som körs på Honor 10X Lite erbjuder ingenting som kommer i närheten av vad Google kan åstadkomma.
De flesta problem som uppstår är efter lite arbete möjliga att komma runt men om du istället beställer en smartphone som inte är svartlistad fâr du inte några problem överhuvudtaget.
Honor 10X Lite säljs av CDON och där ligger prislappen på 2740 kronor. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.