Välj rätt mobiltelefon.

Tomas Antonsson har arbetat extra några helger och har tjänat ihop 5500 kronor och han tänker använda pengarna för att köpa en ny smartphone. Eftersom han har pengarna tillgängliga på sitt bankkonto har han bestämt sig för att köpa mobiltelefonen direkt från en butik utan att delbetala eller beställa mobilen via sitt abonnemang. På så sätt får han en lägre månadskostnad på grund av att han endast betalar för själva abonnemanget och som en bonus får han fler valmöjligheter när det gäller vilken mobiltelefon som ska bo i hans ficka de närmaste tre åren. Mobiloperatörer har naturligtvis ett något begränsat utbud av mobiltelefoner. 
Efter att han har kollat runt på olika nätbutiker har han funnit några möjliga kandidater.
Tomas har hittat fyra olika smartphones i samma prisklass som han kan jämföra för att välja ut den bästa av dem.
Dessa är Samsung Galaxy A71, OnePlus Nord, Xiaomi Poco F2 Pro och Huawei P30.

Tomas Antonsson vill ha en relativt kraftfull smartphone med stor display, hyfsat bra kameror och ett batteri som klarar minst en dag på en laddning. Han är ingen lätt användare som mest bara använder sin mobiltelefon för att ringa samtal men han är samtidigt inte någon hardcore användare heller. Han ligger någonstans mitt emellan den typen av användare. Han bör alltså undvika lågbudget mobilerna som möjligen kan duga för den lättare användaren.
Tomas surfar ut på nätet och läser specifikationerna för alla fyra alternativen och upptäckter då att Samsung Galaxy A71 och OnePlus Nord är budgetmobiler i övre mellansegmentet medans Xiaomi Poco F2 Pro och Huawei P30 är flaggskepps mobiler så därför utesluter han de två förstnämnda eftersom han får mer för sina pengar om han väljer någon av de andra alternativen. Ett flaggskepp har starkare processorer, bättre kamerakvalitet, fler nya funktioner och är ofta väldigt bra konstruerade så det finns ingen orsak att välja en mobiltelefon från en annan kategori ifall prislappen ligger på ungefär samma nivå.
Nu blir det genast svårare att välja då både Xiaomi Poco F2 Pro och Huawei P30 har fått bra omdömen och recensioner av tekniska journalister.
Huawei P30 är en äldre toppmobil från 2019 och Xiaomi Poco F2 Pro är en nyare modell och därmed har en färskare topp processor vilket är en liten fördel. Kamerakvaliteten håller någorlunda jämn nivå men Poco F2 Pro har en huvudkamera med fler pixlar så den lär kunna ta lite finare bilder.
Det hela slutar med att Tomas fattar beslutet att köpa en Xiaomi Poco F2 Pro för att den ger mycket för de pengar som han har planerat att använda för att köpa sin nästa smartphone.
Detta exempel visar hur man bör gå till väga när man tänker investera i en ny mobiltelefon. Självklart kan man göra på samma sätt även när man beställer en mobiltelefon genom sin mobiloperatör även om man då har färre alternativ. 
Det man absolut inte ska göra är att bara välja en mobiltelefon med en tilltalande design utan att ens titta på specifikationerna och läsa recensioner för det är en riskabel väg att gå. Man har ju då ingen aning om vad det är man beställer. Tyvärr är det många som bara chansar när de ska skaffa en ny smartphone vilket är ren idioti. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.