Harmony OS

Huawei har börjat förbereda sig för att byta ut Googles operativsystem Android till sitt helt egna operativsystem Harmony OS i sina mobiltelefoner någon gång nästa år (2021).
Beta versionen av detta system kompatibelt med smartphones presenterades av Huawei den 16 December 2020 i Peking.
2020 var ett svårt âr för den kinesiska mobiltillverkaren Huawei vars mobiltelefon verksamhet blev svartlistade av USA vilket orsakade ett förbud mot att göra affärer med amerikanska företag som Google. Detta leder bland annat till avsaknad av tillgång till Googles appar och tjänster men det i sin tur påverkar också utbudet av applikationer från andra företag. Företag som nödvändigtvis inte behöver vara amerikanska. Huawei har därför varit tvungna att storsatsa på sin egna appbutik Huawei AppGallery men där finns inte alls ett lika stort utbud av populära appar som hos Google PlayStore.
Svartlistningen realiserades i Maj 2019 och det ledde till att nya mobiltelefoner som till exempel Huawei P40 Pro och Huawei Mate 40 Pro förlorade tillgången till den licensierade versionen av operativsystemet Android samt tillgången till Google Mobile Services. 
Huawei använder för tillfället Android Open Source versionen i sina enheter men det ser alltså ut att ändras i kommande smartphones från Huawei redan nästa år.
Harmony OS är relaterat med Huawei Mobile Services även om det förstnämnda är mer invecklat. Med hjälp av HMS arbetar mobiltillverkaren med att ta fram ersättare till Googles appar och nya versioner av populära appar som ett sätt att komma runt svartlistningen. Det är klart att avsaknaden av appar påverkar försäljningen av Huaweis mobiltelefoner i en negativ riktning för allt för få vill äga en mobiltelefon där man inte har direkt åtkomst till Facebook, Gmail, YouTube med flera.

Harmony OS är ett operativsystem utformat för att vara kompatibelt med en mängd olika enheter som smartphones, TV apparater, smarta högtalare och annan smart hemutrustning. Det nya systemet är enligt Huawei själva ett mer effektivt operativsystem än Android så enheter med mindre minnesmängd ska fungera optimalt även de trots att de använder samma system som de dyra flaggskepps mobilerna med betydligt mer minneskapacitet. För att uppnå detta använder man en mer strömlinjeformad kod vilket gör att Harmony OS kan använda en enda rad kod i jämförelse med Android som istället behöver hundra rader.
Trots detta kan Harmony OS fortfarande leverera kraftfull funktionalitet till alla enheter.
Harmony OS är gratis att använda, så länge du har en enhet som kör operativsystemet.
Då Huawei inte bara tillverkar dyra flaggskepps mobiler utan också tar fram billigare budgetmobiler borde det inte vara ett hinder för konsumenter att beställa en av deras mobiltelefoner i framtiden.
Harmony OS kommer också att vara en öppen källkodsplattform, så utvecklare kommer att kunna tillhandahålla appar för plattformen och andra tillverkare av smartphones kan till och med välja att använda operativsystemet i sina mobiltelefoner. 
Problemen med att ha ett helt eget operativsystem är att få apputvecklare intresserade av att ta fram applikationer vilka är kompatibla med just det systemet. Det är något som andra mobiltillverkare tidigare har haft oöverstigliga problem med. Jag tänker då främst på Microsoft Windows för mobiler och Blackberry OS vilka är två system som numera inte längre existerar och den stora anledningen till att de inte längre finns kvar är just bristen på appar.
Ett nytt system där man inte kan använda populära appar är till liten nytta för den genomsnittliga användaren.
Huawei har en lösning för detta i form av ett verktyg som de har spenderat 10 år på att utveckla, känt som Ark Compiler. Med hjälp av Ark Compiler kan externa utvecklare bearbeta Android appar så att de fungerar ihop med Harmony OS. En process som Huawei säger tar cirka en till två dagar. Den färdiga appen skulle vara funktionell hos alla Huaweis mobiltelefoner.
Vi får hoppas att vi 2021 får se en ljusning för mobiltillverkaren Huawei som ett tag faktiskt såg ut att gå om Samsung och bli världens största mobiltillverkare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Xiaomi Mi 10 Pro

Bästa flaggskepps mobilerna 2024