Xiaomi Redmi Note 9s vs Xiaomi Redmi Note 9

Xiaomis Redmi Note serie har ända från starten handlat om att erbjuda oss konsumenter prisvärda mobiltelefoner och årets modeller är inga undantag.
Med Xiaomi Redmi Note 9s höjer man ribban ytterligare medans den lite billigare Xiaomi Redmi Note 9 riktar sig till och med mer mot personer som vill äga en mycket billig smartphone med kompetent prestanda.
Samtliga av Redmi Note 9 seriens mobiltelefoner ser föga förvånande ungefär likadana ut med samma typ av design.  Alla har till exempel en rektangulär kameramodul placerad långt upp på mitten av baksidan.
Båda mobilerna har runda hål i displayen för selfie kameran men hos Xiaomi Redmi Note 9 sitter den i övre vänstra hörnet medans den hos Xiaomi Redmi Note 9s sitter längst upp i mitten istället.
Av dessa telefoner är Note 9 den mer kompakta tack vare en något mindre display.
Mobiltelefonerna är helt konstruerade av plast av hyfsat hög kvalitet och anledningen till att man har valt chassin av plast istället för chassin av metall och glas är förstås för att få ner prissättningen på dessa smartphones.
Xiaomi Redmi Note 9 har en fingeravtrycksläsare på telefonens baksida och den sitter precis under den nedersta kameralinsen. Detta innebär en risk för att man råkar smutsa ner denna kameralins när man misstar den för att vara fingeravtrycksläsaren.
Xiaomi Redmi Note 9s har en fingeravtrycksläsare som sitter på den högra långsidan. Om det är en bra placering eller ej är upp till personlig tycke och smak, jag föredrar att fingeravtrycksläsare sitter på mobilens bakstycke eller under displayens yta.
Mobiltelefonerna har ingen IP Certifiering men de klarar av lättare regnstänk utan problem så ett visst skydd finns. Det är i alla fall bättre än inget skydd alls.
Både Note 9 och Note 9s har hörlursuttag och en mono högtalare och de sitter i mobilernas underkant.

Xiaomi Redmi Note 9 har en LCD display på 6,5 tum med bildförhållandet 19:5 och displayen har 1080×2340 pixlar. 
Hos Note 9s däremot är LCD displayen istället på 6,7 tum med bildförhållandet 20:9 och med 1080×2400 pixlar.
Båda mobiltelefonerna har samma pixeltäthet på 395 ppi (pixlar per tum) och därmed blir den övergripande kvaliteten på dessa displayer vara densamma och man kommer inte se någon skillnad på det som visas på displayerna.
När man kommer till processorerna finns här en mindre skillnad på grund av att de använder olika processorer och från olika tillverkare.
Xiaomi Redmi Note 9 har en åttakärnig MediaTek Helio G85 processor på 2 GHz och Xiaomi Redmi Note 9s har en åttakärnig Snapdragon 720G processor på 2,3 GHz. 
MediaTek Helio G85 är till viss del jämförbar med en Snapdragon 720G processor men den senare är något mer kraftfull.
Basmodellen av Note 9 har ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på 64 GB medans basmodellen av Note 9s har ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 64 GB. Det existerar även bättre varianter av dessa två olika smartphones. Där Xiaomi Redmi Note 9 har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB. Den bästa varianten av denna smartphone har ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 128 GB. 
Xiaomi Redmi Note 9s finns också i en variant med ett RAM minne på 6 GB samt ett internminne på 128 GB. Alla varianter har plats för ett minneskort.
Dessa telefoner har samma batteristorlek med batterier på 5020 mAh. Detta är ovanligt stora  batterier och dessutom stöder de någon form av snabbladdning. 
Kamerakvaliteten hos de båda telefonerna är ganska snarlik då båda har kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins) och 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) men Xiaomi Redmi Note 9s har en Makrolins på 5 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Selfie kameran i fronten hos Xiaomi Redmi Note 9s är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) att jämföra med Xiaomi Redmi Note 9 som har en främre standard kameralins på 13 Megapixlar samt en bakre Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF, autofokus och LED blixt.
En Xiaomi Redmi Note 9s med ett internminne på 128 GB kostar runt 2800 kronor och en Xiaomi Redmi Note 9 med samma mängd inbyggt minne kostar runt 2400 kronor. Priserna varierar beroende på hos vilken säljare du tittar så som vanligt rekommenderar jag att jämföra priser hos olika butiker för att få bästa möjliga pris. Tänk på att det finns olika varianter av dessa produkter så håll koll på specifikationerna när det gäller internminnet. Annars är det lätt att lura sig själv. En smartphone med en mindre mängd inbyggt minne kostar naturligtvis mindre än en med mer internminne så ha koll på det innan du gör din beställning.
Vilken av de här mobiltelefonerna man bör välja beror mycket på hur mycket man är beredd att betala. Båda dessa mobiler ger bra värde för pengarna och det är mycket kapabla mobiltelefoner. Jag skulle helt klart välja en Xiaomi Redmi Note 9s på grund av den bättre processorn som sitter i den. 
Prisskillnaden är inte heller särskilt stor. För några hundralappar mer får man en övergripande bättre enhet och det är ju vad man får för pengarna som är viktigast. 
Beställ aldrig en ny smartphone på impuls utan att fatta ett genomtänkt beslut baserat på recensioner och specifikationer. Undvik att bara välja en mobiltelefon endast på grund av designen och undvik även att gå in i en butik och fråga säljaren i butiken om råd när det gäller vilken mobil du ska välja. Om du inte känner säljaren sedan tidigare riskerar du att beställa fel.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.